Ucraina, a patra zi de la invazie: UE închide spațiul aerian pentru ruși / Zelenski, rezervat înaintea negocierilor cu Rusia / Depozit de deşeuri radioactive din Kiev, lovit de rachete / Putin a ordonat să fie pus în „alertă” arsenalul nuclear

Publicat: 27/02/2022, 08:28
Actualizat: 01/03/2022, 11:28

E a patra zi de când Ucraina a fost invadată de Rusia. Un gazoduct și un depozit petrolier au fost bombardate, în apropiere de capitala Ucrainei, dar Kievul rezistă. Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei a fost invadat de trupele ruse. Vladimir Putin a susținut primul discurs public, în care salută „eroismul” forțelor speciale ruse care luptă în Ucraina. Germania a anunțat că va crește sumele alocate apărării țării și va direcționa 2% din PIB pentru modernizarea armatei.

Ce s-a întâmplat până acum:

UPDATE – ora 23.30 – După ce Vladimir Putin a ordonat Ministerului Apărării şi şefului Statului Major să pună Forţele de disuasiune ale armatei ruse în regim special de alertă de luptă, atacurile în Ucraina continuă în mai multe direcții.

Frontul din sud avansează rapid și, după ce rușii au preluat controlul asupra orașului Berdyansk, acum lupte grele se duc în orașul strategic Mariupol, relatează CNN. Dacă rușii reușesc să cucerească acest oraș, închid complet Marea Azov.

UPDATE – ora 22.50: Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat câți refugiați au intrat în România până duminică, la ora 16.00: 56.371.

De asemenea, el a precizat că articolul din lege privind azilul în România a fost modificat, duminică, de Guvern, fiind prevăzute sumele de care pot beneficia solicitanții de azil.

UPDATE – ora 22.15: Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, duminică, acordarea de asistenţă internaţională pentru Ucraina din stocurile constituite ca rezerve de stat.

Astfel, conform anexei la hotărârea CNSU, vor fi trimise în Ucraina produse alimentare, obiecte de mobilier şi lenjerie, dar şi carburant, în valoare de peste 5 milioane de lei.

UPDATE – ora 21.30: Cel mai mare avion din lume, Antonov 225 (AN-225 „Mriya”), a fost distrus într-un bombardament al militarilor ruși.

Aeronava, care anul trecut a fost și în România, se afla într-un hangar de lângă Kiev, iar aerodromul respectiv este cel pentru care forțele ucrainene și ruse luptă de la începutul invaziei. A fost cucerit când de unii, când de alții și face în continuare obiectul unor lupte aprige, notează Digi 24.

UPDATE – ora 21.15: Asociația „Medici pentru România”, în parteneriat cu grupul de presă Gândul Media Network, lansează campania umanitară „Alături de Ucraina” și platforma online ucraina.medicipentruromania.ro, pentru a veni în ajutorul refugiaților ucraineni, a românilor din Ucraina și a celor care au rămas în prima linie pentru a-și apăra țara, în urma războiului izbucnit pe 24 februarie, când armata rusă a invadat Ucraina. Află aici unde sunt centrele din București unde poți dona pentru refugiații sau românii din Ucraina!

UPDATE – ora 21.00: Primarul Kievului, Vitali Klitschko, descrie capitala Ucrainei ca fiind „încercuită”. „Ne aflăm la granița unei catastrofe umanitare”, avertizează acesta.

Primarul Kievului, fost campion mondial de box la categoria grea, a descris capitala Ucrainei ca fiind „încercuită” și a declarat că o evacuare a civililor nu va fi posibilă, în condițiile în care „toate căile sunt blocate”.

UPDATE – ora 20.45: Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a precizat, prin intermediul unui comunicat, „pentru România nu există în prezent motive de îngrijorare”, după ce – duminică – un depozit de deşeuri radioactive din Kiev a fost lovit de rachete.

La rândul său, Autoritatea de Reglementare şi Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine – SNRIU) a anunțat că depozitul respectiv nu a fost avariat şi măsurătorile efectuate cu dispozitivele portabile au indicat că nivelurile radiaţiilor din jurul depozitului sunt la nivelul fondului natural, neexistând nicio ameninţare pentru public.

UPDATE – ora 20.25: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a arătat rezervat, într-un mesaj transmis duminică, în ceea ce privește discuţiile pe care urmează să le aibă cu reprezentanţii lui Vladimir Putin.

Ucraina a confirmat deja că va participa la negocierile cu Rusia, luni, într-o regiune de la frontiera sa cu Belarusul.

UPDATE – ora 20.20: O fetiță de 6 ani, cu un ursuleț de pluș în brațe, îi cere lui Vladimir Putin să plece din țara sa, Ucraina.

Ea a povestit ororile prin care a trecut, de când a început războiul în Ucraina, adus de invazia rusă.

UPDATE – ora 20.05: Soldații ucrainieni folosesc grăsime de porc pentru a unge gloanțele care vor fi folosite în luptele contra cecenilor conduși de Ramzan Kadîrov, aliat al lui Vladimir Putin, pentru ca aceștia, musulmani fiind, să nu poată ajunge în Paradis

Conform tradiției musulmane, aceștia nu au voie să consume carne și produse din porc, scrie digi24.ro.

Într-un film înregistrat de soldații ucraineni din forțele speciale, se vede cum gloanțele sunt unse cu slănină de porc, iar unul dintre ei se adresează cecenilor.

UPDATE – ora 20.00: Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, duminică seară, că Uniunea Europeană (UE) închide complet spațiul său aerian pentru aeronavele din Federația Rusă. Mai mult, posturile de televiziune Russia Today și Sputnik vor fi interzise în UE.

Von der Leyen a adăugat că UE îl va viza și pe președintele Belarus, Alexander Lukașenko, pentru sprijinirea campaniei militare pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

UPDATE – ora 19.50: Președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi armament chimic sau chiar biologic interzis, pentru a înfrânge Ucraina, a avertizat Liz Truss, ministrul britanic de Externe, potrivit Associated Press.

Acesta a declarat că Rusia ar putea folosi „cele mai rele arme”. Curtea Penală Internațională l-a avertizat pe Putin că, dacă va comite crime de război, va avea de înfruntat consecințe deosebit de grave.

UPDATE  – ora 19.05: Conducerea armatei ucrainene a mulțumit României pentru sprijinul acordat, de la începutul războiului cu Rusia. Liderii militari au vorbit atât despre ajutoarele militare și sanitare, cât și despre disponibilitatea țării noastre de a primi răniți.

Mesajul fost postat pe Facebook și se referă la ajutorul acordat atât de statul român, cât şi de către cetăţeni, informând populaţia cu privire la echipamentele militare şi medicale trimise de ţara noastră, precum şi referitor la disponibilitatea de a trata ucraineni răniţi.

UPDATE – ora 19.00: Premierul israelian Naftali Bennett a discutat duminică, la telefon, cu președintele rus Vladimir Putin. Cei doi lideri au discutat despre situația dintre Rusia și Ucraina.

Premierul israelian și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Ucraina și posibilitatea ca luptele să se intensifice și să conducă la pagube umanitare mai mari.

Un înalt oficial israelian a spus că președintele rus a transmis că ”este pregătit pentru negocieri”.

UPDATE – ora 18.45: Mamă, tată, nu am vrut să vin aici, am fost obligat”, spune un soldat rus când este îndemnat să transmită un mesaj părinților. Publicația Slidsto Info a difuzat un video cu mărturiile soldaților ruși care au fost capturați în timpul invaziei din Ucraina.

„Doar mi-au spus să merg în Ucraina” sau „Nici nu știam că mergem la război”, sunt câteva din răspunsurile oferite de tinerii soldați, când sunt întrebați de ce au venit în Ucraina.

UPDATE  – ora 18.10: O femeie din Ucraina, în vârstă de 63 de ani, a murit – sâmbătă – în Republica Moldova, în zona frontierei cu România. Ea făcuse o călătorie de mai bine de 50 de ore.

Anunțul a fost de Ministerul Sănătății din Republica Moldova, pe pagina de Facebook, citat de Antena 3, care precizează că femeia era din orașul Herson. Ea a decedat pe teritoriul Moldovei. I s-a făcut rău și și-a pierdut cunoștința, la scurt timp după ce trecuse granița.

UPDATE – ora 18.00: „Nu știm pe cine să împușcăm – toți seamănă cu noi”, este declarația unui soldat rus, dezvăluită de un înalt oficial american pentru ABC News.

Oficialul american a mai spus că unele forțe ruse sunt dezorientate, realizând că luptele împotriva ucrainenilor sunt mai grele decât credeau, potrivit ABC News.

Totodată, acesta a mai precizat că unele forțe ruse sunt dezorientate, realizând că luptele împotriva ucrainenilor sunt mai grele decât s-ar fi așteptat.

UPDATE – ora 17.35:  Un grup de locuitori romi din regiunea ucraineană Kherso ar fi furat, sâmbătă noapte, un tanc al ocupanților ruși, potrivit presei din Ucraina.

Forțele ruse au rămas fără vehiculul de luptă în satul Lyubimovka din regiunea Kherson din sudul Ucrainei.

„În afară față de munca eroică a Forțelor Armate ale Ucrainei, civilii, inclusiv romii, vin în ajutor”, scrie publicația de limbă ucraineană și rusă Unian.ua.

UPDATE – ora 17.15: O familie cu trei copii a fost atacată în mașină, pe o stradă din Kiev. Părinții și una dintre fetițe au fost uciși pe loc de focurile de armă trase de un grup de sabotori ruși.

Sâmbătă dimineață, pe strada Olena Teliga din Kiev, un DRG (grup de sabotaj) rus a deschis focul asupra unei mași în care se afla o familie cu trei copii

UPDATE – ora 16.55: O echipă de psihologi militari din cadrul ISU Suceava a fost trimisă să acorde sprijin refugiaților din tabăra mobilă de la Siret. O parte dintre aceștia sunt vorbitori de limbă ucraineană.

În sprijinul refugiaților, ISU Suceava a adus în zona de cazare și în cea a vămii Siret o echipă de psihologi. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), este vorba despre psihologul pompierilor militari, maior Constantin Rusu, împreună cu o parte din psihologii voluntari ai ISU Suceava. Printre aceștia sunt și vorbitori de limbi străine, inclusiv ucraineană.

UPDATE – ora 16.15:

Democratul Eric Swalwell, membru al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, a scris pe Twitter că este impresionat de ajutorul pe care românii îl oferă refugiaților din Ucraina.

„Românii sunt unii dintre cei mai buni parteneri pe care îi avem în lume. Acest lucru era clar înainte de războiul cu Rusia. Este mai mult decât clar acum”, a scris congresmanul american.

Alături de mesaj, el a distribuit o poză cu mai multe mașini ale românilor care așteaptă la granița cu Ucraina să preia refugiații de război.

UPDATE 16.00. Vladimir Putin a ordonat ca arsenalul nuclear să fie pus în „alertă”. Președintele Rusiei se simte amenințat de NATO

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat, duminică, ca arsenalul nuclear al țării să fie pus în alertă ridicată după ce a catalogat drept „agresive” anunțurile țărilor NATO, potrivit Interfax.

Vladimir Putin a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu și șeful Statului Major, Valeri Gherasimov, potrivit unui clip video făcut public de Kremlin și citat de Interfax.

”Liderii statelor NATO își permit declarații agresive la adresa țării noastre, de aceea ordon Ministrului Apărării și șefului Statului Major să transfere arsenalul nuclear al Armatei Ruse în stare de alertă ridicată”, a spus Putin.

UPDATE 15.41. Berlin: Peste 100.000 de oameni protestează împotriva invaziei ruse

Poliția germană spune că peste 100.000 de persoane iau parte la un protest împotriva invaziei ruse, în Berlin, duminică după-amiază, conform BBC.

Sursa: Profimedia

UPDATE 15.38. Ucraina, proces la Haga împotriva Rusiei. Procurorul general de la Kiev: Vom dovedi că Vladimir Putin este un „principal criminal de război” al secolului XXI

Preşedintele Volodimir Zelensk a anunțat că Ucraina a intentat un proces împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a ONU de la Haga.

„Ucraina va dovedi în faţa unui tribunal corect că preşedintele rus Vladimir Putin este principalul criminal de război al secolului XXI”, a declarat procurorul general Iryna Venediktova.

UPDATE 15.33. Germania va aloca 100 de miliarde de euro pentru apărarea țării. Olaf Scholz: Am intrat într-o nouă eră

Cancelarul Olaf Scholz a anunțat, duminică, că Germania va aloca 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei. Astfel, țara va cheltui peste 2% din PIB-ul său anual pentru apărare.

Într-un discurs susținut într-o ședință de urgență a parlamentului german, el a spus că 100 de miliarde de euro (113 miliarde de dolari) vor fi adăugate la bugetul militar al Berlinului în acest an, conform BBC.

Înseamnă că Germania va cheltui acum peste 2% din PIB-ul său anual pentru apărare, o țintă NATO pe care țara nu a reușit să o îndeplinească până acum – în ciuda presiunilor din partea SUA și în special a fostului președinte Donald Trump.

Este cea mai recentă decizie dintr-un șir de măsuri politice anunțate de Germania în ultimele zile, care includ, între altele, trimiterea de arme direct în Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz spune că lumea a „intrat într-o nouă eră” după invadarea Ucrainei de către Rusia și că „nu poate exista alt răspuns la agresiunea lui Putin”.

UPDATE 14.51. Volodimir Zelenski: „Am vorbit cu Lukaşenko”

Volodimir Zelensky, preşedintele Ucrainei, a anunțat că a vorbit cu liderul belarus Alexander Lukaşenko, acuzându-l că a permis trupelor ruseşti să treacă pe teritoriul său. (Citește mai multe aici…)

UPDATE 14.00. Papa Francisc spune că invazia din Ucraina „i-a frânt inima”

În cadrul discursului său săptămânal de duminică de Vatican, șeful bisericii catolice a spus: „Dumnezeu este cu cei care fac bine, nu cu cei care folosesc violența”, notează Reuters.

În cuvinte care păreau să îi fie adresate direct președintelui rus Vladimir Putin, Papa Francisc a condamnat oamenii care „se încred în logica diabolică și perversă a armelor”.

Papa le-a cerut oamenilor să îi ajute pe refugiați, după ce ONU a avertizat că au plecat deja 368.000 de oameni din calea războiului, iar cifra ar putea urca până la 4 milioane.

UPDATE 13.57. Nicolae Ciucă: Am luat decizia să oferim posibilitatea ca răniții din Ucraina să poată să fie tratați la spitalele din România

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, duminică, faptul că spitalele din România vor trata răniții din războiul din Ucraina. 

„Astăzi, împreună cu o parte din membrii Cabinetului, am venit la Spitalul Militar să donăm sânge, apreciind că este foarte mare nevoie ca, prin exemplul personal, să fim alături de cei care au nevoie de sânge. Iar în momentul de față este foarte mare nevoie, ținând cont de faptul că, așa cum am anunțat în această dimineață, la nivelul Ministerului Sănătății, am luat decizia să oferim posibilitatea ca răniții din Ucraina să poată să fie tratați la spitalele din România. Și desigur, în funcție de solicitările părții ucrainene, să putem să-i sprijinim și cu sânge”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă a mers, duminică, la Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila”, unde a donat sânge, alături de o parte din membrii Cabinetului.

UPDATE 13.45. Harkovul este, din nou, sub control ucrainean

Forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra orașului Harkov, a declarat guvernatorul regional, citat de BBC.

Într-o postare pe Telegram, Oleh Synyehubov a spus: „Controlul asupra Harkovului este complet al nostru! Forțele armate, poliția și forțele de apărare lucrează, iar orașul a scăpat de inamic”.

UPDATE 13.32. 368.000 de persoane au fugit, până acum, din Ucraina

Numărul persoanelor care au fugit, până acum, din Ucraina a ajuns la 368.000, potrivit BBC.

Peste 150.000 de oameni au intrat în Polonia de la începutul conflictului – în timp ce peste 43.000 de ucraineni au fugit în România în cele trei zile după invadarea Rusiei.

UPDATE 13.27. Mai mulți militari ruși, filmați în timp ce fură dintr-un magazin din Ucraina

Mai mulți militari ruși au fost filmați în timp ce fură dintr-un magazin din Ucraina.

UPDATE 13.15. Peste 200 de civili au fost uciși până acum – oficial ucrainean

Avocatul poporului din Ucraina, Lyudmyla Denysova, spune că peste 210 de civili ucraineni au fost uciși și peste 1.100 au fost răniți în urma invaziei Rusiei.

„Cu o cruzime nevăzută, inamicul distruge clădiri rezidențiale, spitale, grădinițe și școli, luând dreptul de a trăi fiilor și fiicelor pământului ucrainean, inclusiv copiilor”, a spus ea într-o postare pe o rețea de socializare, citată de BBC.

Ea a cerut ca Rusia să fie „pedepsită aspru pentru aceste crime”.

„Ucraina notează toate aceste fapte și le va transmite tribunalului militar de la Haga”, a spus ea.

UPDATE 13.00. Putin a fost suspendat din funcția de președinte de onoare și ambasador al Federației Internaționale de Judo

Vladimir Putin a fost suspendat din funcția de președinte de onoare și ambasador al Federației Internaționale de Judo (IJF). Decizia a fost luată ca urmare a atacului militar al Rusiei în Ucraina.

Președintele rus are centura neagră la judo. Vladimir Putin are 69 de ani este un practicant pasionat al disciplinei. Este coautor al unei cărți care are titlul – „Judo: Istorie, teorie, practică”.

UPDATE 12.43. Președintele Zelenski înființează, în Ucraina, o legiune străină. A chemat voluntari străini dispuși să lupte cu rușii

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că înființează o „legiune străină” din care să facă parte voluntari străini, dispuși să sprijine Ucraina cu arma în mână, în războiul împotriva Rusiei.

Într-o declarație citată, duminică, de agenția Reuters, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat înființarea unei legiuni străine „internaţionale”, pentru voluntari din străinătate. „Aceasta va fi o dovadă cheie a susţinerii voastre pentru ţara noastră”, a spus Zelenski.

Încă de vineri, preşedintele ucrainean i-a invitat pe cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse.

UPDATE 12.30. Ucraina afirmă că Rusia a pierdut deja 4.300 de militari

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a afirmat că forțele ruse au pierdut aproximativ 4.300 de militari, notează The Guardian, care precizează că nu a putut verificat informația, dintr-o a doua sursă, deocamdată.

Malyar a mai spus că trupele ruse au pierdut aproximativ 146 de tancuri, 27 de avioane și 26 de elicoptere, relatează Reuters.

The Economist a scris, vineri, că „deși a fost depășită numeric, Ucraina a provocat mai multe victime în 24 de ore decât a suferit Rusia în opt ani de lupte în Siria”.

UPDATE 12.25. Grecia trimite ajutor suplimentar în Ucraina

Grecia va trimite echipamente de apărare și ajutor umanitar în Ucraina, a anunțat duminică guvernul țării.

În urma invaziei asupra Ucrainei, 10 etnici greci au fost uciși.

UPDATE 12.18. Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră despre războiul din Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, anunță că sprijină noile sancțiuni aplicate Rusiei, în contextul invaziei asupra Ucrainei. El precizează că ajutor suplimentar va fi trimis în țara vecină, aflată în plin război.

„România se alătură partenerilor săi în sprijinirea noilor sancțiuni pentru a consolida și mai mult răspunsul nostru comun la invazia Ucrainei de către Rusia. Sprijin suplimentar – umanitar și militar – urmează să fie trimis în Ucraina”, a scris, duminică, dimineață, Klaus Iohannis, pe Twitter.

UPDATE 12.09. Zelenski cere suspendarea dreptului la vot al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU

Volodimir Zelenski vrea ca Rusia să nu mai aibă dreptul de vot în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Președintele Ucrainei a adăugat că acțiunile criminale ale Rusiei în Ucraina sunt aproape de „genocid”.

Consiliul de Securitate este compus din cinci membri permanenţi ( Federaţia Rusă, China, Franţa, Marea Britanie şi SUA) şi zece membrii nepermanenţi. În acest caz, Rusia are drept de veto puternic asupra oricăror rezoluții „de fond” luate în considerare de organism.

Vineri, Rusia și-a folosit dreptul de veto pentru a bloca o rezoluție a Consiliului de Securitate care condamna agresiunea Moscovei și îi cerea retragerea din Ucraina.

UPDATE 12.00. România trimite muniție, combustibil și echipament militar în Ucraina. Valoarea ajutorului ajunge la trei milioane de euro

România trimite în Ucraina o a doua tranșă de ajutoare, care constă în muniție, veste antiglonț, căști și alte echipamente de uz militar. În plus, Guvernul a decis să ajute țara vecină și cu o cantitate importantă de combustibil și medicamente.

Țara noastră va trimite o a doua tranșă de ajutoare în Ucraina, printre acestea fiind şi armanent, adică veste antiglonţ, căşti, muniţie şi alte echipamente, a anunțat, duminică, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

„Guvernul României a decis, ca după ce în Ucraina a ajuns deja o primă tranşă de echipamente şi medicamente sanitare, astăzi să fie trimisă o a doua tranşă de ajutoare, în valoare totală de trei milioane de euro, constând în: combustibil, veste antiglonţ, căşti, muniţie şi echipamente militare, alimente, apă şi echipamente”, a spus Cărbunaru.

UPDATE 11.20. Delegația Rusiei, „gata de negocieri” cu Ucraina, în Belarus. Zelenski respinge oferta. „Zero ultimatumuri”

Delegația rusă ar fi ajuns în Belarus și este gata pentru negocieri cu ucrainenii. Propunerea este respinsă, însă, de președintele Ucraienei, Volodimir Zelenski, care spune că vrea să poarte aceste discuții, dar nu în Belarus.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a spus, citat de agenția rusă de presă RIA Novosti, că din delegație fac parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării și ai altor departamente, inclusiv ai administrației prezidențiale.

„Delegația rusă este pregătită pentru discuții, iar acum îi așteptăm pe ucraineni”, a spus Peskov.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu crede, însă, că Rusia vrea într-adevăr să negocieze și spune că va sta la masa discuțiilor oriunde, dar nu în Belarus.

Într-un discurs public, susținut duminică dimineață, Zelenski a spus că rămâne deschis discuțiilor în acele locații care nu arată agresiune față de Ucraina.

UPDATE 10.50. Finlanda și Irlanda blochează zborurile rusești

Finlanda și Irlanda au anunțat că își vor închide și spațiul aerian pentru avioanele rusești.

Deocamdată nu se știe când vor intra în vigoare măsurile.

Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri (800 de mile) cu Rusia, ceea ce înseamnă că o rută principală spre vest din Rusia va fi închisă.

Alte țări precum Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Germania, Polonia și Marea Britanie au luat deja decizii similare.

Moscova, la rândul său, a interzis avioanelor din mai multe țări să survoleze teritoriul său.

UPDATE 10.35. Peste 43.000 de cetăţeni ucrainieni au intrat în România

Peste 43.000 cetăţeni ucraineni au intrat în România de la începutul agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.

Potrivit Poliției de Frontieră, de la declanşarea acestei crize, până la data de 26.02.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România aproximativ 43.000 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 20.650 cetăţeni ucraineni.

De asemenea, 222 de persoane au solicitat azil.

UPDATE 10.00. Sunt lupte de stradă în Harkov

Sunt lupte de stradă în centrul orașului Harkov, după ce trupele ruse au pătruns în Harkov, a declarat, duminică, șeful Administrației Regionale de Stat din Harkov, Oleh Synehubov.

Synehubov i-a îndemnat pe locuitorii din partea de est a orașului să stea în adăposturi și să nu plece nicăieri.

Forțele ucrainene au reușit să descurajeze trupele ruse să intre în oraș în ultimele trei zile, dar Synehubov a spus că acest lucru s-a schimbat acum, luptele având loc în inima orașului.

UPDATE 9.56. Prizonierilor ruşi li s-a permis să îşi sune părinţii: „Unii dintre ei au 19 ani”

Ucraina a capturat aproximativ 200 de soldaţi ruşi care erau „prost echipaţi”, iar unii dintre ei au 19 ani, a declarat generalul-maior ucrainean Boris Kremenetski.

„Am capturat în jur de 200 de soldaţi ruşi, unii dintre ei în vârstă de 19 ani, deloc antrenaţi, prost echipaţi. Îi tratăm conform Convenţiei de la Geneva, conform dreptului umanitar internaţional”, a declarat Kremenetski, care este oficial al Ambasadei Ucrainei în SUA.

UPDATE 9.20. Vladimir Putin, primele declarații publice după invadarea Ucrainei

Președintele rus Vladimir Putin a ținut un scurt discurs televizat în această dimineață, acestea fiind primele sale declarații publice după cele de vineri, ziua invaziei asupra Ucrainei.

Putin s-a referit la invadarea Ucrainei de către Rusia ca fiind o „operațiune specială pentru a oferi ajutor republicilor populare din Donbas” și a salutat „eroismul” forțelor speciale ruse care luptă în Ucraina.

„Aduc un omagiu special celor care își îndeplinesc eroic datoria militară în timpul operațiunii speciale de a oferi ajutor republicii populare Donbas în aceste zile”, a spus Vladimir Putin, citat de Agenția de știri Interfax.

UPDATE 9.10. Ucraina anunță că a doborât o rachetă care se îndrepta spre Kiev

Armata ucraineană a declarat că a doborât o rachetă trasă asupra Kievului dintr-un avion Tu-22, care venea dinspre Belarus în această dimineață, conform The Guardian.

„Forțele Aeriene ale Armatei au doborât în urmă cu câteva minute o rachetă lansată asupra capitalei Ucrainei de pe teritoriul Republicii Belarus de un avion TU-22”, a spus comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Aceasta este o altă crimă de război a Rusiei”, a adăugat el.

Zaluzhnyi nu a oferit mai multe detalii despre tipul de armă folosit.

UPDATE 9.04. Presa din Ucraina: Rușii pus stăpânire pe orașul Nova Kakhovka

Trupele rusești ocupă acum Nova Kakhovka – oraș din sudul Ucrainei, a anunțat presa din Ucraina.

Este un oraș mic, dar situat strategic pe râul Nipru, care alimentează direct peninsula Crimeea cu canale de apă, relatează BBC.

Primarul oraşului, Volodimir Kovalenko, a declarat că trupele ruse au ocupat comitetul executiv al oraşului şi au îndepărtat toate steagurile ucrainene de pe clădiri.

UPDATE 8.30. Trupele ruse au intrat în Harkov, al doiea oraș ca mărime din Ucraina

Trupele ruse au intrat în Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, a declarat un consilier al ministrului de Interne al Ucrainei. Este al doilea oraș ca mărime al țării.


UPDATE 6.40. Un gazoduct și un depozit de petrol au luat foc, după ce au fost atacate de trupele ruse

Un incendiu avut loc la un depozit petrolier din orașul ucrainean Vasylkiv, situat la aproximativ 30 km, sud-vest de capitala Kiev, noteză The Guardian.

Primarul orașului, Natalia Balasinovici, a declarat că rachetele rusești au lovit zona de depozitare a petrolului de la sud-vest de pista principală a bazei aeriene. Agenția Națională de Știri a Ucrainei a confirmat ulterior informațiile.

Fotografiile și videoclipurile postate online au arătat flăcări mari ridicându-se pe cerul nopții.

„Atacul cu rachetă a fost efectuat asupra depozitului de petrol Vasilkovskaya al companiei KLO. Salvatorii au plecat deja la locul tragediei. Cel mai probabil, nu sunt victime, însă daunele asupra mediului vor fi colosale”, a scris Anton Gerashchenko, un consilier al Ministerului Afacerilor Interne, pe Telegram.

Primarul orașului Vasilkiv, Natalia Balasinovici, a confirmat și ea că rachetele au lovit depozitul de petrol, ceea ce a dus la izbucnirea unui incendiu puternic.

UPDATE 6.30. Google interzice presei de stat din Rusia să mai primească bani din reclame

Google a întrerupt plata pentru mass-media rusă, finanțate de stat, și interzice posturilor să difuzeze reclame în serviciile sale, potrivit unui anunț citat de Reuters.

Mass-media rusă nu va putea cumpăra reclame prin Google Tools și nici plasa reclame pe serviciile Google, a declarat purtătorul de cuvânt Michael Aciman.

„Monitoriză activ noile evoluții și vom face pași suplimentari dacă este necesar”, a spus Aciman.

UPDATE 5.00. Swift se pregătește să pregătește să blocheze accesul Rusiei la serviciul financiar

Sistemul internațional de plăți bancare Swift a anunțat că se pregătește să implementeze noile măsuri ale țărilor occidentale care vizează anumite bănci rusești în următoarele zile, după ce aliații occidentali au convenit să blocheze accesul Rusiei la serviciu.

Mișcarea vine după ce SUA, Canada și țările europene cheie, inclusiv Germania, au convenit să elimine „băncile rusești selectate” din sistemul de plăți Swift.

UPDATE – ora 04:00 Forțele ruse se confruntă cu o rezistență puternică în Ucraina și avansează mult mai lent decât au planificat, potrivit Ministerului Apărării britanic. Și surse oficiale din SUA, cu informații direct de pe front, au spus jurnaliștilor CNN că Rusia are pierderi mari pe teatrele de luptă, în timp ce nu a reușit să preia controlul spațiului aerian.

Forțele ruse nu fac progresele pe care le-au planificat. Ele se confruntă cu provocări logistice și cu rezistența ucraineană puternică”, potrivit unei actualizări de informații a Ministerului Apărării din Regatul Unit, citată de CNN.

UPDATE – ora 03:00 Forţele ruse au acum în Ucraina „zeci de mii” de militari, potrivit unui înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA. Rusia a comasat peste 150.000 de militari în jurul Ucrainei, a adăugat el. În afara unităţilor de luptă, există şi unităţi pentru logistică şi alte misiuni.

„Ruşii au în prezent „peste 50% din forţele lor de luptă comasate pe teritoriul ucrainean”, a menţionat într-un briefing oficialul de la Pentagon al cărui nume nu este menţionat.

UPDATE – ora 01.15 Două explozii masive au avut loc în sud-vestul Kievului, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Atacul pare să fi fost lansat de forțele rusești la aproximativ 20 de kilometri de centrul orașului, relatează CNN.

A doua explozie a zguduit vestul Kievului chiar înainte de ora locală 1 a.m. Explozia pare să fi avut loc și din partea de sud-vest a orașului, în direcția celui de-al doilea aeroport major al orașului

UPDATE – ora 01:00 Mai multe bănci din Rusia vor fi excluse din sistemul global de plăți interbancare SWIFT, relatează CNN. Totodată, activele internaționale ale Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate.

Noul pachet de sancțiuni a fost adoptat sâmbătă seară de Statele Unite, Comisia Europeană, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada, care au anunțat că „măsurile vor fi implementate zilele următoare”, potrivit CNN.

Decizia de expulzare a anumitor bănci rusești din SWIFT, rețeaua de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume, este una dintre cele mai dure sancțiuni luate împotriva Rusiei.

UPDATE – ora 00:40: Denys Shmyhal, prim-ministrul Ucrainei, a acuzat Rusia de crime de război și de vizare a țintelor civile și a spus că Moscova se va confrunta cu un „tribunal militar”, a raportat CNN.

În timpul unei conferințe de presă de sâmbătă, Shmyhal a spus că Rusia a bombardat grădinițe, blocuri rezidențiale și „autobuze cu copii”, relatează The Guardian.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal